مجله علم و دانش

پمپ آب خورشیدی و انواع آن 0 0 0

پمپ آب خورشیدی

پمپ آب خورشیدی در واقع نوعی از پمپ های الکترونیکی است که انرژی الکتریکی خود را از طریق پنل های خورشیدی دریافت می کند. با وجود نور خورشید و تولید انرژی توسط آن دیگر نیازی به برق رسانی یا سوخت خاصی نیست. پمپ آب خورشیدی از یک درایور و چند پنل خورشیدی تشکیل شده است. نوری که در طول روز توسط پنل ها دریافت می شود، به درایور انتقال پیدا می کند تا به انرژی الکتریکی تبدیل شود و قابل استفاده باشد.

در این مقاله شما را با انواع مختلف پمپ های خورشیدی و کاربردهای فراوانی که در صنعت دارند آشنا می کنیم، پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

پمپ آب خورشیدی چیست؟

پمپ های آب خورشیدی همان پمپ هایی که معمولا برای انتقال سیالات یا آب استفاده می شود. از قابلیت های این پمپ می توان به تولید برق توسط آب اشاره کرد. به عبارت کلی پمپ آب خورشیدی همان الکترو موتور القایی یا پمپ AC است که به وسیله پنل های خورشیدی راه اندازی می شوند در  حالت زغالی هستند که دارای یک مگنت، روتور و 2 زغال است. این نوع از پمپ های آب خورشیدی ارزان ترین نوع پمپ ها هستند و یا DC هستند. پمپ های آب خورشیدی می توانند حالت روتور استاتوری داشته باشند که شامل 3 خروجی و 3 فاز، روتور استاتور، سیم پیچ، ترانس و… می باشند. در این مدل برق به وسیله اینورتر از DC به AC تبدیل می شود. در صورتی که فاصله چاه از تیر برق یا برق سراسری  یا هر وسیله ای که در آن تبادل برق صورت می گیرد، بیش از 200 متر باشد برای کابل کشی یا سیم کشی صرفه اقتصادی وجود ندارد. در عوض در سیستم های خورشیدی به دلیل این که ارتقا یافته اند و هزینه ها کاهش یافته است و همچنین راندمان افزایش یافته و بهتر شده است، این مشکل برطرف شده است. محاسبه دانشگاهی صورت گرفته است که ثابت می کند به مدت یک سال هزینه نگهداری، تعمیر و سوخت یک پمپ دیزل یا ژنراتور یا موتور برقی برابر با راه اندازی یک پمپ خورشیدی است که توانایی 20 سال کار مداوم را دارد. این سیستم های خورشیدی تا 50 سال عمر مفید دارند و اینورتر آن یک سال گارانتی دارد و به دلیل موادهای برق هزینه در آن ها کاهش یافته است و هم از نظر آلودگی و آسیب به محیط زیست در دسته سیستم های بی خطر قرار می گیرند.

تفاوت پمپ آب خورشیدی با پمپ های AC

پمپ آب خورشیدی یا پمپ DC  انواع مختلفی دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

پمپ های زغالی که از یک آهنربا، روتور کوچک و دو زغال تشکیل شده است
پمپ های تی سو که نوعی از پمپ های AC هستند که فرکانس 200 هرتز دارند و در درون دینام آن ها یک روتور و یک استاتور قرار دارد که حالت استاتور آن به جای سیم پیچ، برای بالا بردن فرکانس تا 200 هرتز، ترانس قرار گرفته است این عمل به دلیل بالا بردن بازه ترانس انجام می شود. در این صورت حالت MPPT بهتر عمل می کند. برای مثال پمپ های AC فرکانس 60 هرتز دارند و زمانی که هوا ابری می شود، میزان دور آن کاهش می یابد و وقتی بازه 60 هرتز باشد یعنی از 100 درصد به 50 می رسد اما وقتی MPPT بهتر عمل می کند، دور را راحت تر می توان تنظیم کرد به همین دلیل پمپ های تی سو عملکرد بهتری دارند.

انواع پمپ آب خورشیدی

پمپ های آب خورشیدی همان پمپ های AC در بازار هستند که از انواع آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

پمپ های غرق در آب
پمپ های خطی
پمپ های شناور
موتور پمپ یا روبینی
پمپ های کف کش
پمپ های گریز از مرکز
پمپ های سرچاهی

پمپ های خورشیدی را در حالت DC نیز می توان یافت. پمپ های تصفیه استخر نوع دیگری از پمپ آب خورشیدی هستند.

پمپ های خورشیدی شامل چه چیزهایی هستند؟

پمپ های خورشیدی 3 رکن اصلی دارند که این 3 رکن شامل: پنل، اینورتر، پمپ است.

برای نصب یک پمپ آب خورشیدی به یک سازه نیاز است. علاوه بر آن سیم و کابل و لوله هم برای نصب آن مورد نیاز است.

لوازم محافظتی پمپ آب خورشیدی چیست؟

لوازم محافظتی پمپ آب خورشیدی شامل فیوز هایی است که بین پنل و اینورتر، بین اینورتر و پمپ و… قرار می گیرند، است. همچنین فروتر هایی که در درون چاه قرار می گیرند تا هنگام پایین آمدن سطح آب، پمپاژ را قطع کنند، نیز جز ابزار محافظتی محسوب می شوند. از جمله دیگر ابزار محافظتی که در پمپ های آب خورشیدی به کار برده می شوند، می توان به سرج استر، صاعقه گیر، سرج استر DC اشاره کرد.

پمپ آب خورشیدی چند اینچ و چه توانایی دارد؟

پمپ آب خورشیدی از یک اینچ تا 8 اینچ وجود دارد. در واقع همان پمپ های AC موجود در بازار را به پمپ های خورشیدی تبدیل می کنند. از 250 وات تا 315 کیلو وات وجود دارند.

جنس بدنه پمپ های آب خورشیدی از چیست؟

در ساخت بدنه پمپ های آّب خورشیدی از جنس استیل، تمام استیل، تمام چدن، استیل پایه چدنی، آلومینیوم و… استفاده می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *